top of page
Säter_edited.png

VÅRA LEKPLATSER

Karta malung.png
DSF2668.jpg
Pil1_edited.png

GRÖNLANDSPARKEN
Malung

VÄSTERÅS

6106385.jpeg
Pil1_edited_edited_edited.png

POESIPARKEN
Västerås

Karta Sthlm.png

ÅKERSBERGA

STOCKHOLM

BRYGGARTÄPPAN
Södermalm

LPB_BT_bro_natt.jpg
IMG_8520.HEIC
Pil1_edited_edited_edited.png

TORA DAHLS PARK
Fredhäll

DSF5551s.jpg
Pil1_edited_edited.png

LÅNGSJÖPARKEN
Stuvsta

KÖRSBÄRSPARKEN
Tullinge

Tullinge_112805_28.jpg
Pil1_edited_edited_edited.png
Valleby-1.jpeg
Pil1_edited_edited_edited.png

HÄRBREPARKEN
Huddinge

Alta_Gul-buss.jpg
Pil1_edited_edited.png

SNÖSTJÄRNAN
Älta

Pil1_edited_edited_edited_edited.png
DSF3157-1000x99999.jpg

FÅGELBOPARKEN
Svedmyra

Karta Uppsala.png

UPPSALA

Pellevinter-1.jpeg
Pil1_edited_edited.png

PELLE SVANSLÖSPARKEN
Uppsala

F6EBAA95-8121-4E52-835F-62B086B901CE.jpeg
Pil1_edited_edited.png

KLOSTERPARKEN
Uppsala

Jarnvagsparken-Tuppen.jpg
Pil1_edited_edited_edited.png

JÄRNVÄGSPARKEN
Åkersberga

Steninge sandlåda.jpeg
Pil1_edited_edited_edited.png

STENINGE SLOTTS LEKPLATS

MALUNG

SÄTER

Pil1_edited_edited.png
F579DFF0-5837-45D2-B19A-D336E7496649-22141-000009BAAC5CC1B2.jpg

LILLA SÄTER
Säterdalen

Järnvägsparken

JÄRNVÄGSPARKEN

ÅKERSBERGA

Vid stationen I Åkersberga invigdes våren 2022 nya Järnvägsparken med inspiration från Åkersbergas historia. Här kan man slussa den anrika ångbåten Tuppen mellan ubåt och dykare på åkers kanal. Handla på Jansson AB, spela äggflipper och lyssna på Jukebox på Huldas Saloon eller ta en tur genom gamla bryggeriet. En riktig toppenlekplats tycker vi själva!

Dykare.png
Bryggartäppan

BRYGGARTÄPPAN

Södermalm

Per Anders Fogelströms bok “Mina drömmars stad utspelar sig alldeles i närheten, i Södermalms arbetarkvarter, under åren 1860-1880. Bryggartäppan kallades förr Pundarparken av de närboende, då en ohälsosam liten parksnutt på Söder i Stockholm. 2012 byggde Lekplatsbolaget en lekmiljö där, på Gotlandsgatan 60, som är öppen året runt. När det är snö och vinter packas barnen in i tjocka kläder och glider omkring som smörklickar.

Långsöparken

LÅNGSJÖPARKEN

Huddinge

Långsjöparken består av nedslag i den lokala historien; Egnahemsbyggarna, Den stora tågsammanstötningen, legendariska Loffes Grill, mm. Lekplatsen ligger precis intill långsjön och invigdes 2017, address Stambanevägen 108, Stuvsta.

Valleby

HÄRBREPARKEN

Skogås

Valleby är den fiktiva stad som LasseMajas Detektivbyrå utspelar sig i. Sedan 2019 finns den även att utforska som lekplats i Härbreparken i Skogås! Baserat på Helena Willis & Martin Widmarks förebild i text och illustration kan man nu lösa sina egna mysterier här. Det finns juvelerarbutik, polisstation, hotell, korvkiosk, fyr, camping och självklart båt med detektivbyrå. Lekplatsen tilldelades Huddinges byggnadspris 2019.

PelleSvanslös

PELLEPARKEN

Uppsala

Pelle Svanslös Lekplats ligger bakom Carolina Rediviva i Engelska Parken i Uppsala.

Lekplatsen invigdes till Pelles 75-årsjubileum sommaren 2014. Om det var tre eller fem tusen med på festen spelar ingen roll, det var knökfullt! Erna Knutsson var också med och står skulptur som Maja tillsammans med Pelle. Deras hus finns mitt emot Råttströms Konditori, vid Gammel-Majas Domkyrkotorn, invid Måns skjul, nära bussen till Skogstibble tillsammans med mycket mer ur Gösta Knutssons kattvärld.

Lekplatsen har blivit prisbelönt av både Uppsalatidningen och Uppsala Nya Tidning.

Uppsala kommun presenterar parken i en kort liten film.

Klosterparken

KLOSTERPARKEN

Uppsala

Rykande hett från några århundraden tillbaka – medeltidsvärden i Klosterparken, från Coronans tidevarv i Herrens år; 2020. Hoppa in i tidsskuttan och far tillbaka till Franciskus av Assisis tid. Då man drog på korståg i Syrien och läkte influensa med åderlåtning. 

Klostergatan 5 i Uppsala, ett stenkast från Stadsbiblioteket

Grönlandsparken

GRÖNLANDSPARKEN

Malung

I Grönlandsparken, mitt i Malung, är temat fäbod och ortsliv. Lekplatsbolaget har utformat, säkerhetskonsulterat och stått för lejonparten av rekvisitan, men det är lokala experter som förverkligat visionerna från papper och modell till de mest genuina timmerhus som stått på en lekplats. Allt kryddat med lokalkunskap.

Poesiparken

POESIPARKEN

Västerås

Idén till denna park föddes ur att den Nobelprisbelönte poeten Tomas Tranströmer under 35 år levde i Västerås. Att det oss veterligen inte heller finns så värst många andra poesiparker, lockade förstås också. Tomas Tranströmer själv var positiv till parkidén och ännu positivare blev han när temat växte till att även innehålla andra poeters verk.

Även om poesin genomsyrar parken, har mycket också med insektsliv att göra. Tomas Tranströmer samlade skalbaggar på Runmarö i unga år. Han hedrades till sin 80-årsdag med att få en döpt efter sig; Tranströmers tornbagge – en mycket, mycket liten skalbagge. 

Vi hoppas även göra dig nyfiken på Tranströmer och poesi! https://tomastranstromer.net

Fågelboparken

FÅGELBOPARKEN

Svedmyra

I Svedmyra, i en underbar glänta i skogen, finns sedan hösten 2015 en liten fågellekplats. Flugsnapparens holk fungerar fint som både bostad och kiosk. Tittar man in genom Blåmesens mindre hål finns såväl flygkarta som vykort från vänner som tagit sig söderöver under vintern. Några ägg tronar i boet och utanför står en mångfaldsfamilj i grupp. Det är bara att stiga in i Steglitsen eller Hackspetten och se världen ur fågelperspektiv!

Lilla Säter

LILLA SÄTER

Säterdalen

I vackra Säterdalen, vid folkparken, har Lilla Säter byggts upp. En liten lekplats med historiska pärlor från Säter. Flera av lekhusens originalförlagor står fortfarande kvar i staden. Lekplatsen är utformad av oss men till största del byggd av lokala hantverkare.

Säter_11 Väveri.png
Steninge slotts lekplats

STENINGE SLOTTS LEKPLATS

Steninge

Vid vackra Steninge Slott i närheten av Sigtuna finns en liten söt lekplats för besökande. I sandlådan utanför växthuset finns skatter gömda bland stora morötter och slappande kaniner. 

Tora Dahl

TORA DAHLS PARK

Fredhäll

I vad som idag heter Tora Dahls park låg från 1809 till 1936 Fredhälls gård som så småningom gav namn åt hela området. Här uppförde vi år 2022 en liten lekpark med inspiration från denna historia. Här kan ni äta rävragu och surmört på Korpens krog, klappa hästar i stallet och beundra de vackra takmålningarna i prästbostaden.

Körsbärsparken

KÖRSBÄRSPARKEN

Tullinge

I Körsbärsparken i Tullinge fick Lekplatsbolaget år 2014 uppdraget att utforma en speciellt tillgänglighetsanpassad lekplats.

Botkyrka kommun har mottot ”Långt ifrån lagom”, vilket beskriver slutresultatet bra.
Ut från lekparken leder några stigar. Följer man dom kan man hitta några vildsvin i skogen!

Även inne i lekhusen finns mycket att upptäcka.

Snöstjärnan
bäverhydda.png

SNÖSTJÄRNAN

Älta

När Bostadsrättföreningen Snöstjärnan på Lillvägen i Älta i södra Stockholm behövde rusta upp innergårdarna kalkylerade de att det skulle bli lönsamt att låta Lekplatsbolaget bygga om. Utöver glädjen för barnen ökade lägenheternas värde betydligt mer än kostnaden för ombyggnaden. De fyra gårdarna blev klara i december 2010 och fick var sitt lokalt tema. 

Marint tema, bondgårdstema, motortema och snötema

bottom of page